GrannsamverkanGrannsamverkansgruppen uppmanar till:-Att så många som möjligt av oss boende här på Kalkudden (både sommargäster och fast boende) går med i Grannsamverkan och laddar ner Safeland-appen för att på så sätt snabbt få ut information om vad som händer i området i form av ett sms och via appen kan du själv också snabbt nå ut till och rapportera till grannarna om något händer eller om något ser misstänkt ut.


-Töm brevlådor-sätt upp en ”Ej reklam skylt” -och kanske t.o.m ta ner brevlådan helt om den bara används sommartid.

-Ta in redskap och maskiner och ta ett foto på det som du har i förrådet


SYFTET

Syftet med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden. Bakom Grannsamverkankonceptet står Samverkan mot brott som är en organisation bestående av Polisen, Brottsförebyggande rådet, Sveriges Kommuner och Landsting, SSF Stöldskyddsföreningen, Trygg Hansa, Folksam, If, Länsförsäkringar, Moderna Försäkringar, ICA Försäkring, Villaägarna, Hyresgästföreningen och Riksbyggen som alla verkar för att skapa ett tryggare boende.


Grannsamverkan på lokal nivå kräver samarbete mellan boende och polis, men många gånger är fler aktörer, till exempel representanter från kommunen, lokala brottsförebyggande råd, försäkringsbolag eller fastighetsägare också en viktig del av samverkan. Polis/kommun har i första hand kontakt med kontaktombuden. Ett kontaktombud ansvarar för ca 10-12 hushåll och är en länk mellan polis/kommun och de boende.


Läs mer på samverkanmotbrott.se


Grannsamverkan på Kalkudden

 

På årsmötet 2018 för Kalkuddens Samfällighetsförening (KSF) kom vi överens om att starta Grannsamverkan inom vårt område. KSF Styrelse har nu delat in Samfälligheten i 7 delområden enligt kartan nedan, med ett frivilligt kontaktombud/samordnare för varje delområde.


Samordnarna har av den lokala polisen fått ett begränsat antal ”Grannsamverkan” skyltar och liknande material att sätta upp i området. I samråd med polisen har samordnarna också valt att använda appen och hemsidan Safeland för kommunikation inom Samfällighetens Grannsamverkan. Du kan gå med i vår Safelandgrupp antingen genom att ladda ner Safeland-appen på din mobiltelefon, eller via internet på https://www.safe.land/se/kom-igang/ .

 

I bägge fall följer Du dessa instruktioner:

  1. Efter nedladdning, följ anvisningarna för att skapa ett konto.
  2. Ange för- och efternamn samt gatuadress som användarnamn när du skapar kontot, annars godkänns inte din ansökan. (Du kan när som helst ändra användarnamn under ”inställningar”).
  3. Du måste tillåta platstjänster och aviseringar för appen.
  4. Under ”Grupper”, sök efter Kalkudden grannsamverkan.
  5. Klicka på ”ansök om medlemskap”. Ansökan skickas till administratören som godkänner Din ansökan. Kom ihåg att Du måste ha både för- och efternamn samt gatuadress som användarnamn för att Din ansökan ska godkännas.

 

Har Du svårt att få igång eller hantera appen och din ansökan om medlemskap, hör med Din granne. Det är just detta som Grannsamverkan handlar om – att vi ska vara uppmärksamma, hjälpsamma, lära känna och bry oss om varandra.

 

Observera:

  • Vi rekommenderar att Du läser in Dig ordentligt om vad Grannsamverkan innebär och hur du på bästa sätt skyddar dig och din egendom mot brottslig verksamhet, på KSFs hemsida
  • Safeland-appen skall bara användas för meddelanden som rör Grannsamverkan, t.ex. misstanke om ”fel personer på fel plats”. Meddelanden ska vara kortfattande och språket vårdat. Missbruk kan leda till att man utesluts ur Safeland-gruppen.
  • Generella frågor om vår Grannsamverkan kan ställas till KSF på kontakt@kalkudden.org eller till någon av kontaktpersonerna här under.
  • Ange inte i Safeland- gruppen att/när Du tänker vara bortrest eller att/när huset står tomt. Då är det bättre att muntligen meddela grannar, närboende och/eller vänner som kan hjälpa till att hålla extra uppsikt.
  • Vid pågående brottslighet; ring 112. Tipsa polisen; ring 114 14 eller via https://polisen.se/kontakt/mejla-region-ost/ .

 

 

Med vänliga hälsningar,

Områdessamordnarna Grannsamverkan Kalkudden

Kontaktombud 

 

KSF samordnare

Anne-Lie Holmström, Orrvägen 2, 070-7434714, anne-lie.holmstrom@outlook.com


Område 1

Magnus Granath, Bävervägen 7, 070-1738633/ 072-5072843, magnus.granath@gmail.com


Område 2

Anne-Lie Holmström Orrvägen 2, 070-7434714, anne-lie.holmstrom@outlook.com


Område 3

Olaf Grandt, Bergsvägen 41, 070-5656638, grandt.olaf@gmail.com


Område 4

Magnus Kinert, Granitvägen 9, 070-5876412, magnus@kinert.se


Område 5

Helena Wiksäter, Alvägen 5, 070-3350107, helena.wiksater@skanem.com


Område 6

Cecilia Schyberger, Ängsvägen 8, 076-7667835 schyberger@hotmail.com


Område 7

Christer Olsson, Badvägen 5, 070-2151998, chrstr.olsson@gmail.com


Polisens samordnare

Sanna Granbeck, 073-3315802, sanna.granbeck@polisen.se